Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Το μεγαλείο του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Σέρλοκ Χόλμς ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ όλων των εποχών

"Στοιχείωδες,αγαπητέ μου Γουάτσον",ήταν τα λόγια του Χόλμς που συνόδευαν την έκφραση απορίας του δρ Γουάτσον,όταν για πολλοστή φορά κατάφερνε να λύσει μυστήρια και να εξιχνιάσει εγκλήματα.Πάντα έβρισκε τον τρόπο στην άκρη του μυαλού του να δένει τα γεγονότα και να προσφέρει τη λύση εκεί που όλοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να αφήνει τους πάντες άφωνους με την απλότητα τον συνειρμων και λεπτομερειών που τον οδήγησαν ως εκεί.


Ο Σέρλοκ Χόλμς και ο δρ ΓουάτσονΣυγγραφέας και εμπνευστής του χαρακτήρα του Σ.Χόλμς υπήρξε ο μεγάλος ιστορικός Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.Ο Ντόυλ γεννήθηκε το 1859 στο Εδιμβούργο της Σκοτίας και πέθανε το 1930.Αρχικά δεν ήταν συγγραφέας,άλλα γιατρος.Το είδος που προτιμούσε να γραφει ήταν τα ιστορικά μυθιστορήματα.Ο Σέρλοκ Χόλμς του,όμως έμελλε να τον σημαδέψει για πάντα.

Το πρώτο του σημαντικό έργο ήταν η "Σπουδή στο Κόκκινο", που δημοσιεύτηκε το 1887 στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο του Μπίτον. Στο έργο αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Σέρλοκ Χολμς, χαρακτήρα που ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δημιούργησε βασιζόμενος εν μέρει στον πρώην καθηγητή του, Τζόζεφ Μπελ. Άλλοι συγγραφείς αναφέρουν ενίοτε και άλλες επιρροές π.χ. τον διάσημο χαρακτήρα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, Ογκύστ Ντυπέν. Το έργο δεν σημείωσε καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν απέφερε στο συγγραφέα του κανένα ιδιαίτερο κέρδος, βοήθησε όμως να γνωρίσει το κοινό τον ήρωα Σέρλοκ Χολμς και τον συνεργάτη του, τον δόκτορα Γουάτσον, προτού αρχίσουν να δημοσιεύονται τακτικά οι περιπέτειές τους στο μηνιαίο περιοδικό Στραντ (The Strand Magazine). Οι ήρωες γνώρισαν τότε μεγάλη επιτυχία και όταν ο συγγραφέας βαρέθηκε να γράφει αστυνομικά διηγήματα και μυθιστορήματα έγινε ιστορικός κι έδινε διαλέξεις.Πορτραίτο του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, φωτογραφία του Herbert Rose Barraud (1893)
Το 1890, ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ σπούδασε οφθαλμολογία στη Βιέννη και το 1891 μετακόμισε στο Λονδίνο για να ανοίξει ιατρείο σαν οφθαλμίατρος. Στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι ούτε ένας πελάτης δεν πέρασε το κατώφλι του. Αυτό του έδωσε περισσότερο χρόνο για γράψιμο και το Νοέμβριο του 1891 έγραψε στη μητέρα του: "Σκέφτομαι να σκοτώσω τον Χόλμς... και να τον ξαποστείλω μια και καλή. Με αποσπά από σημαντικότερα πράγματα." Η απάντηση της μητέρας του ήταν: "Κάνε ότι νομίζεις σωστό αλλά τα πλήθη δεν θα το πάρουν αυτό ελαφρά". Τον Δεκέμβριο του 1893 "σκότωσε" το Χολμς με σκοπό να επικεντρωθεί στα ιστορικά του μυθιστορήματα. Ο Χολμς και ο εχθρός του,καθηγητής Μοριάρτυ φαινομενικά σκοτώθηκαν πέφτοντας από ένα καταρράκτη στην ιστορία "Το Τελικό Πρόβλημα". Η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε τον Κόναν Ντόυλ να επαναφέρει τον χαρακτήρα στο έργο "Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ". Στην "Περιπέτεια του Άδειου Σπιτιού" δόθηκε η εξήγηση ότι μόνο ο Μοριάρτυ έπεσε και ότι επειδή ο Χολμς είχε άλλους επικίνδυνους εχθρούς, σκηνοθέτησε προσωρινά το θάνατό του. Ο Χολμς τελικά εμφανίστηκε σε συνολικά 56 μικρές ιστορίες και τέσσερα μυθιστορήματα του Κόναν Ντόυλ και από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλά μυθιστορήματα και ιστορίες άλλων συγγραφέων.

Καμμία απο τις δύο τελευταίες κινηματογραφικές μεταφορές του Σέρλοκ Χόλμς δεν δικαιώνει τον μεγάλο ντετέκτιβ.Ο Γκάι Ρίτσι το παράκανε.Παρουσίασε τον Χόλμς σαν ήρωα δράσης,κάτι σαν Σταλόνε και Σβαρτζενέγκερ.Ωραίος ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σαν παρουσία,βέβαια.Όπως τον βλέπεις σου κάνει για Χόλμς,όμως το σενάριο είναι τελείως άκυρο.Ο Τζούντο Λο αταίριαστος στο ρόλο του Γουάτσον.Αν διαβάσετε τις ιστορίες για τον Χόλμς θα καταλάβετε πόσο απέχουν οι πρόσφατες κινηματογραφικές μεταφορές απο την πραγματικότητα.


Η αφίσα της ταινίας


                       

Ιστορίες με τον Σέρλοκ Χόλμς

 • Σπουδή στο Κόκκινο (A Study in Scarlet) (1887)
 • Το Σήμα των Τεσσάρων (The Sign of Four) (1890)
 • Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (The Adventures of Sherlock Holmes) (1892)
 • Οι Αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς (The Memoirs of Sherlock Holmes) (1894)
 • Σκάνδαλο στη Βοημία (Scandal of Voemia) (1896)
 • O όρκος των Μασγκρέιβ (Swearing of Masgrave) (1898)
 • Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ (The Hound of the Baskervilles) (1902)
 • Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς (The Return of Sherlock Holmes) (1904)
 • Η Κοιλάδα του Φόβου (The Valley of Fear) (1915)
 • Η Τελευταία Υπόκλιση (His Last Bow) (1917)
 • Το Σημειωματάριο του Σέρλοκ Χολμς (The Case-Book of Sherlock Holmes) (1927)

Το να διαβάζει κανείς τις ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς είναι μια εμπειρία μοναδική.Μια εμπειρία που ακονίζει το μυαλό και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείλικτο.

Πρωτοδιάβασα τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς σε πολύ μικρή ηλικία και στ'αλήθεια ενθουσιάστηκα και θαύμασα τη μοναδική γράφη του Κόναν Ντόυλ.Πως ένα φαινομενικά δύσκολο πρόβλημα βρίσκει μια τόσο εύκολη λύση που θα μπορούσε ο καθένας να μαντέψει μα δεν τα καταφέρνει.Η εξήγηση του Χόλμς δίνεται τόσο απλά που όλοι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στη λύση αν ακολουθούσαμε την τακτική του.

Έχω διαβάσει τα άπαντα για τον Σ.Χόλμς και απόλαυσα κάθε σελίδα και κάθε λέξη.Είμαι σίγουρη πως το ίδιο θα κάνετε και εσείς.Γι'αυτό αν σας ιντριγκάρουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν έχετε παρα να αρχίσετε με τον Σέρλοκ Χόλμς.

Αγαπημένες μου ιστορίες είναι,"Μια υπόθεση αναγνώρισης","Το μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκοπ","Τα πέντε κουκούτσια του πορτοκαλιού","Ο άνθρωπος με το στραβό στόμα"και απο μυθιστορήματα που αφορούν τον Σέρλοκ Χόλμς ξεχωρίζω το "Σκύλι των Μπάσκερβιλ",ο τρόμος σε όλο του το μεγαλειο.

Έχω κάνει μάλιστα και μια δική μου ηχογράφηση σε στυλ ακουστικού βιβλίου με μια περιπέτεια του Χόλμς "Σκάνδαλο στη Βοημία"είναι ο τίτλος.Γι'αυτό πριν το διαβάσετε,αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα,ακούστε το και αφήστε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας.Θα συνεχίσω την προσπάθεια να αναρτώ στο youtube κι άλλες περιπέτειες του μεγάλου ντετέκτιβ.Γι'αυτό,αν σας αρέσει σαν ιδέα επισκεφτείτε το κανάλι μου στο youtube και θα βρείτε κι άλλες ηχογραφημένες ιστορίες.Θα βρείτε το link για το κανάλι μου,στο πλάι δεξιά.
Καλή ανάγνωση και τα ξαναλέμε!

3 σχόλια:

 1. Δεν έχω διαβάσει ακόμα Χολμς, αν και εχω ένα βιβλίο με μερικές ιστορίες του. Έχω δει τις ταινίες με τον Robert Downey Jr που μου άρεσαν, βέβαια είναι που μου αρέσει και ο Robert Downey Jr!!!!! Πιστεύω ότι θα μου αρέσει σαν ήρωας και φοβάμαι ότι θα μετανιώσω που δεν αγόρασα όταν μου δόθηκαν οι ευκαιρίες κι άλλα από τα βιβλία του....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Robert Downey Jr σαν παρουσία έχει αυτό τον δυναμισμό που σε πείθει για Σέρλοκ Χόλμς.Πίστεψε με,όμως,αν διαβάσεις το βιβλίο θα καταλάβεις πως οι τελευταίες ταινίες που γυριστήκαν παραποιούν κατά πολύ το πνεύμα των διηγημάτων και μυθιστορημάτων που αφορούν τον Σέρλοκ Χόλμς.Οι ταινίες αυτές έχουν περισσότερο μορφή ταινιών δράσης και ξεφεύγουν απο την αλήθεια των χαρακτήρων του Κόναν Ντόυλ.

   Διαγραφή
  2. Νομίζω αυτό το καταλαβαίνουν και οι περισσότεροι, καθώς βλέποντας μια από τις σύγχρονες ταινίες του Σέρλοκ Χολμς δεν σου έρχεται τίποτα στο μυαλό από κλασσικό αγγλικό αστυνομικό μυθιστόρημα.. Κάτι σαν εναλλακτικός Σέρλοκ που παραπέμπει περισσότερο σε Τζέιμς Μποντ!

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...